historiek van de wedstrijd

De wedstrijd ‘Een thuis voor een beeld’ is dit jaar inmiddels aan zijn twaalfde editie toe.

Oorspronkelijk bedoeld als een éénmalig project in 1995 op initiatief van Imewo Meetjesland/Schelde-Durme, namen de provincie Oost-Vlaanderen en Radio 2 in 1996 de organisatie over.

Het uitgangspunt was en is nog steeds om op termijn elke Oost-Vlaamse gemeente de kans te geven een waardevol beeld van een hedendaags kunstenaar in huis te halen en op die manier de hedendaagse beeldende kunst dichter bij het publiek te brengen. Elke Oost-Vlaamse gemeente kan jaarlijks inschrijven door een locatie voor te stellen die volgens haar het meest geschikt is om het beeld te huisvesten.

Een overzicht van de vorige winnaars kunt u hier downloaden (PDF bestand, 44 kB).

Een thuis voor een beeld 2006

Stefaan van Biesen levert het beeld in 2006. Zijn 'Her-steller' is een uitbeelding van de Griekse mythe over de nimf Daphne. Achtervolgd door de god Apollo, transformeert zij in een boom om te ontsnappen aan de bezitsdrang van haar belager.
Het bronzen beeld bestaat uit zeven afgezaagde boomstammen met op één ervan een figuur. De hoogte van deze figuur is 4 meter. Het beeld heeft een waarde van 50.000 euro.

Denderleeuw stelde als site de prachtig gerenoveerde en publiek toegankelijke kasteeltuin van het Kasteeltje in de Stationsstraat voor. Meteen goed voor een plaatsje in de finale, naast Wetteren en Aalter.